Zakupci - Saveti za bezbedan proces iznajmljivanja

Pre nego što potpišete ugovor, pažljivo pregledajte stan. Proverite stanje svih prostorija, uključujući instalacije, aparate, podove i zidove. Ukoliko primetite bilo kakve nedostatke ili oštećenja, zabeležite ih i obavestite stanodavca kako biste izbegli eventualne sporove prilikom iseljavanja.

Pažljivo pročitajte ugovor o najmu i obratite pažnju na sve odredbe. Ugovor treba da sadrži informacije o visini kirije, rokovima plaćanja, trajanju ugovora, kao i pravima i obavezama obe strane. Ako nešto nije jasno, slobodno postavite pitanja ili zatražite pravni savet pre potpisivanja.

Zatražite kontakt informacije od stanodavca ili upravnika zgrade kako biste mogli brzo rešiti eventualne probleme ili kvarove. Takođe, saznajte koji su komunalni troškovi uključeni u kiriju, a koje ćete morati da plaćate dodatno. 

Budite tačni u plaćanju kirije i računa kako biste izbegli neprijatne situacije i dodatne troškove. Redovno održavajte stan i prijavljujte sve kvarove stanodavcu kako bi se blagovremeno rešavali. Ovo će vam pomoći da održite dobar odnos sa stanodavcem i osigurate povratak depozita kada odlučite da se iselite.

Planirajte iseljenje unapred i obavestite stanodavca u skladu sa odredbama ugovora. Ostavite stan u stanju u kojem ste ga zatekli kako biste osigurali povratak depozita. Pravilno planiranje i dobra komunikacija ključ su uspešnog iznajmljivanja stana kao zakupca.