Štednja struje - Frižideri i smanjenje troškova energije

Pazite na lokaciju frižidera. Postavite ga dalje od izvora toplote kao što su rerne, radijatori ili mesta direktnog sunčevog zračenja. Ovo će smanjiti opterećenje kompresora i poboljšati energetsku efikasnost. Takođe, ostavite dovoljno prostora iza i oko frižidera za adekvatnu ventilaciju.

Redovno čistite kondenzatorske zavojnice koje se nalaze na zadnjoj strani ili ispod frižidera. Prašina i prljavština na zavojnicama mogu smanjiti efikasnost uređaja i povećati potrošnju struje. Čišćenje obavljajte barem jednom ili dva puta godišnje. Proverite zaptivanje vrata frižidera. Gumeni zaptivači treba da budu čisti i bez oštećenja kako bi se obezbedilo dobro zaptivanje. Testirajte tako što ćete staviti papir između vrata i frižidera – ako papir lako klizi, zaptivač je verovatno istrošen i treba ga zameniti.

Pazite na pravilno punjenje frižidera. Ne pretrpavajte frižider, jer to može ometati cirkulaciju vazduha i smanjiti efikasnost. S druge strane, potpuno prazan frižider takođe nije efikasan. Održavajte optimalnu popunjenost za ravnomerno hlađenje. Ne stavljajte tople ili vruće namirnice direktno u frižider. Pustite ih da se prvo ohlade na sobnoj temperaturi, jer toplota povećava unutrašnju temperaturu i prisiljava kompresor da radi duže