Prijava prihoda od izdavanja nepokretnosti - PP OPO obrazac

Evo osnovnih informacija o PP OPO obrascu:

  1. Podnošenje obrasca: Obrazac PP OPO se podnosi Poreskoj upravi na mesečnom nivou, najkasnije do 15. u mesecu za prethodni mesec. Na primer, prihod ostvaren u januaru prijavljuje se i plaća do 15. februara.

  2. Popunjavanje obrasca: U obrascu se unose podaci o poreskom obvezniku (vlasniku nepokretnosti), podaci o nepokretnosti koja se izdaje, iznos ostvarenog prihoda, kao i obračunati iznos poreza.

  3. Obračun poreza: Porez na prihod od izdavanja nepokretnosti obračunava se po stopi od 20% na bruto prihod, uz mogućnost umanjenja osnovice za priznate troškove u iznosu od 25%. Dakle, porez se plaća na 75% ostvarenog prihoda.

  4. Plaćanje poreza: Plaćanje poreza vrši se na račun koji je propisala Poreska uprava. Uplate se mogu izvršiti elektronskim putem, u pošti ili banci. Ukoliko porez nije plaćen na vreme, obračunava se zatezna kamata na dugovani iznos.

Podnošenje PP OPO obrasca je obavezno za sve fizičke osobe koje ostvaruju prihod od izdavanja nepokretnosti. Pravovremeno podnošenje prijave i plaćanje poreza osigurava da su sve zakonske obaveze ispunjene i izbegava moguće probleme sa zakonom. Za dodatne informacije ili pomoć pri popunjavanju obrasca, preporučuje se konsultacija sa Poreskom upravom ili poreskim savetnikom.