Kako rashladiti stan - Najefikasnije korišćenje klima uređaja

Redovno održavanje klima uređaja je ključno za njegovu efikasnost. Čistite ili menjajte filtere svakih nekoliko meseci kako biste omogućili nesmetan protok vazduha i sprečili opterećenje uređaja. Takođe, proverite i očistite spoljašnju jedinicu od prašine i ostataka.

Koristite ventilatore u kombinaciji sa klima uređajem kako biste ravnomerno rasporedili hladan vazduh po prostoriji. Ovo može omogućiti da klima uređaj radi na nižem kapacitetu, što smanjuje potrošnju energije. Zatvarajte vrata i prozore kada klima uređaj radi kako biste sprečili ulazak toplog vazduha i očuvali hladan vazduh unutra.

Koristite roletne, zavese ili žaluzine na prozorima kako biste smanjili ulazak sunčeve toplote. Ovo može smanjiti opterećenje klima uređaja i održati prostoriju hladnijom. Takođe, izbegavajte korišćenje uređaja koji generišu toplotu, kao što su rerne i sušilice, tokom najtoplijih delova dana. Kada niste kod kuće, podesite temperaturu klima uređaja na višu vrednost ili ga potpuno isključite. Mnogi moderni klima uređaji imaju funkciju tajmera ili daljinskog upravljanja putem aplikacija, što omogućava da unapred rashladite prostor pre nego što se vratite kući.

Za dodatnu efikasnost, izolujte vaš dom. Dobra izolacija zidova i krovova, kao i pravilno zaptivanje prozora i vrata, može smanjiti potrebu za intenzivnim hlađenjem. Na taj način, vaš klima uređaj će raditi manje, a vi ćete uštedeti energiju i novac.